Almune spiller tidlig musik i et spændingsfelt mellem det klassiske og folkelige. Med skønsang og historiske instrumenter som nøgleharpe og drejelire fortolkes musik fra middelalderlige manuskripter og folkelige melodier i egne arrangementer.
På årets flise værksted kan du være med til at skabe dekorative fliser med en teknik der blev anvendt 1000 år tilbage i tiden. Der skal både trykkes, fyldes og skrabes når man vil lave en ægte middelalderflise i ler. Det er sjovt og alle kan være med. På flise værkstedet arbejder vi sammen om at skabe et smukt mønster der dannes af de mange enkelte fliser.
Besøg Den Kloge Kone og få læst i vokslys, tarortkort, teblade eller runer. Træd nærmere.
Tæsk & Flæsk laver både kampshows og workshops i HEMA – en kampform indenfor europæisk historisk kampkunst. Udover kamp kan du prøve kræfter med masser af sjove discipliner og gamle lege i Tæsk & Flæsks lejr. Røvløft, Brøndbrydning, trække fedtpind og meget andet. Velkommen til!
Krabat består af Alexis, Klara og Greta og er en trio fra Sverige som spiller og synger europæisk folke- og middelaldermusik på instrumenter som violin, davul, tromme, mandola og skalmeje. Krabat har turneret i de nordiske lande og England siden 2010 hvor de har underholdt publikum med deres rytmiske og rørende sange. De henter inspiration i alt fra klassisk folkemusik til dancehall, funk og popsange.
Når Mester Peder og Ildknægten går i gang med deres gøglerier er der underholdning for både store og små. Du må ikke gå glip af deres vanvittige, skøre, skønne, sjove og helt gakkede gøglerier.
Middelalderens søkort er fyldt med beretninger om søuhyrer, kæmpemæssige søslanger, havfruer, kraken og sirener, der lokkede de uforsigtige sømænd til en våd skæbne. Ethvert samfund, der har levet ved kysterne, har deres egne beretninger. Kom og tegn din egen beretning om søuhyrer, monstre og andre fabeldyr i blæk med fjer.
I år giver Horsens Middelalderfestival dig en helt særlig mulighed. Gå med på en ægte pilgrimsvandring fra Middelalderkirken på Horsens Middelalderfestival til Vær Kirke.
Pilgrimsvandringen var i middelalderen en central del af det religiøse liv og fungerede som et forsoningsritual. Man kunne vandre til et pilgrimsmål for at råde bod på en skyld, man havde pådraget sig. Gennem vandringen blev man sat fri til at leve livet igen. Fik en ny begyndelse.
Pilgrimsvandringen har gennem de seneste 20-30 år fået en renæssance. Mennesker fra hele verden er brudt op og har begivet sig til gamle pilgrimsmål som f.eks, Santiago, Assisi, Trondheim, Vadstena, Viborg.
Behovet for fordybelse og langsomhed tiltaler mange i vores verden, fordi aktivitetsniveauet og præstationsniveauet er så ekstremt højt i vores kultur.
Med årets tema “Pilgrimme og Pjaltefolk” inviterer Horsens Middelalderfestival dig på en guidet vandring sammen med en pilgrimspræst Anette Foged Schultz, der leder vandringen og giver fokus at vandre på, når vi undervejs vandrer kortere strækninger i stilhed.
Vandringen er på omkring 6 km og går langs smukke Nørrestrand og ud ad den gamle kirkesti til Vær kirke.
På vandringen vil Anette give en fornemmelse af essensen af noget af dét man får med sig under den lange pilgrimsvandring.
Essensen kan udtrykkes i de 7 pilgrimsord: Stilhed, enkelhed, langsomhed, frihed, bekymringsløshed, fællesskab og spiritualitet.
Vi sætter på denne tur tempoet ned og vandrer på udvalgte strækninger i stilhed men der vil også blive lejlighed til at dele tanker og gå og snakke med de andre pilgrimme undervejs.
Vandringen afsluttes ved Vær Kirke med en stille meditation i kirken og med mulighed for at tilbringe tid i kirken i stilhed – efter et fælles måltid i sognehuset.
Velkommen til nogle timer i stilhed og fordybelse!
Anette Foged Schultz er til daglig studenterpræst på VIA University College og pilgrimspræst i Horsens Provsti. Hun har været præst i folkekirken i 30 år og blev i 2009 Danmarks første pilgrimspræst i Viborg Stift.
Pilgrimmene mødes ved Middelalderkirken på FÆNGSLET kl. 16.00. Efter en kort ceremoni i festivalens middelalderkirke sendes pilgrimmene afsted med rejsebrev og følger Anette på vandringen.
Husk at medbring vand, solcreme og praktisk tøj og fodtøj.