layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 
Europæisk Middelalder Festival Historien

Festivalen kort fortalt

Fra første år blev Europæisk Middelalder Festival en succes med deltagere fra byens foreninger, børnehaver, skoler og fritidshjem. Siden er der sket meget, og festivalen har udviklet sig til en international middelalderfestival med bodholdere og kunstnere fra hele Europa og ca. 60.000 gæster fra ind- og udland.

I 1992 skulle Horsens fejre sit 550 års købstadsjubilæum. I 1990 havde Horsens med stor succes afholdt et stort landsstævne, så byen havde fået blod på tanden og havde lyst til at lave en ny stor begivenhed, der kunne samle byen.

Jubilæet blev derfor omdrejningspunktet for en række arrangementer, der blev finansieret ved et tilskud fra kommunen på 2 millioner kroner og et tilsvarende beløb fra erhvervslivet. Hovedattraktionen var et middelaldermarked på en del af hovedgaden. Festen kulminerede en frostklar novemberdag, og det blev en kæmpe succes med små 20.000 gæster.

Middelalderfestivalen får vokseværk
Men der skulle gå tre år og et par andre store arrangementer (bl.a. Europeade i 1993), før beslutningstagerne i byen var blevet overbevist om, at Horsens kunne arrangere store begivenheder. Den daværende borgmester Vagn Ry Nielsen pressede på i byrådet. Horsens skulle have sin helt egen festival.

Kommunens kulturfolk undersøgte europæiske festivaltrends, og de kom frem til at middelalderen var et populært tema. Og det passede jo fint med byens egne erfaringer fra middelaldermarkedet i 1992. Den første festival i 1995 blev en stor succes med tusindvis af gæster, og siden da blev den en årlig begivenhed i midtbyen. Man startede i det små med en festival på byens gågade, Søndergade, men i løbet af de næste år voksede festivalen også til Klosterkirken, Torvet og Rådhustorvet.

Rådhusparken kommer med
I 2005 skulle Klosterkirkens område renoveres, og man besluttede derfor at rykke en del af festival hen til Rådhusparken. Festivalområdet kom dermed til at dække over Torvet, Søndergade, Rådhustorvet og Rådhusparken. Der var stor nervøsitet blandt festivalens bodholdere – kunne festivalens gæster nu finde hele vejen om bag Rådhuset? Ja, det kunne de. Rådhusparken blev et rigtigt populært område med masser af hygge under træerne og græs til lejrene og børneaktiviteter.

Men i 2011 kom Klosterkirken og den flotte nyrenoverede klosterhave heldigvis med igen.

Europæisk Middelalder Festival blev i løbet af de første 18 år kendt for at omdanne Horsens midtby til et stort middelaldermarked med masser af handlende, håndværkere, musikere, riddere, gøglere og andet godtfolk. Festivalen var blevet en veletableret kulturbegivenhed, der udviklede sig til et af Europas største middelaldermarkeder, og den nød stor anerkendelse både nationalt og internationalt.

Middelalderfestivalen holder flyttedag
Trods den lange historik var det dog vigtigt for festivalen, at den løbende havde mulighed for at videreudvikle sig, så både nye og gamle besøgende fik en god oplevelse. I september 2012 besluttede et enigt Horsens Byråd bl.a. derfor at flytte middelalderfestivalen op til FÆNGSLET, det forhenværende statsfængsel.

Med en kulturinstitution som FÆNGSLET fik festivalen en fantastisk mulighed for at skabe en illusion om en borg, der huser et middelaldermarked med al hvad der tilhører af musik, ridderturneringer, offentlige hængninger, gøglere, madboder, handel og håndværk. Derudover fik middelalderfestivalen noget som bodholderne har efterspurgt i lang tid, og som det gamle festivalområde i midtbyen har svært ved at skaffe; store græsarealer til telte og boder.

I august 2013 kunne Horsens så åbne for den første middelalderfestival på byens "borg". Det var med stor spænding og høje forventninger, at festivalen bød deltagerne og publikum velkommen. Festivalen blev en stor succes. Bodholderne var glade for de nye omgivelser, og i løbet af de to festivaldage blev festivalen besøgt at cirka 60.000 gæster.

 


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,