layoutelementlayoutelement
Europæisk Middelalder Festival 
Europæisk Middelalder Festival

Formidling og underholdning

Europæisk Middelalder Festival ønsker at kombinere kulturoplevelser med historieformidling, så underholdning og læring smelter sammen. Målet er at skabe en kulturbegivenhed, der sætter fokus på en vigtig periode i europæisk historie, og som kommunikerer historisk viden ud til et bredere publikum end det, som normalt besøger traditionelle museer.

Historisk formidling
Europæisk Middelalder Festival skal formidle historisk viden på en ny og anderledes måde, som kan fænge både voksne og børn. I Horsens skal middelalderen opleves med alle sanser – man skal lugte, se, smage, høre og føle. Udover et fast program med musikere, gøglere, riddergrupper og teatergrupper har festivalen et væld af aktiviteter, der på levende vis fortæller om livet i middelalderen gennem for eksempel arbejdende værksteder, middelalderskolen, feltlejre, foredrag m.m.

Festivalens mål er at give publikum en følelse af at træde ind på et marked i middelalderen – tage en tur i tidsmaskinen. Europæisk Middelalder Festival afspejler købstaden i Horsens i middelalderen fra ca. 1350 til middelalderens afslutning ved reformationen i 1536. Det var en tidsperiode, hvor den europæiske kultur og kunst udviklede sig frodigt. Europæisk Middelalder Festival lægger stor vægt på, at den så autentisk som muligt skal afspejle alle sider af livet i middelalderen: kunst, håndværk, musik, markedsliv, daglig skik og brug.

Europæisk Middelalder Festival forsøger at formidle vores viden om og opfattelse af middelalderen.

Fest for byens borgere og festivalens gæster
Men middelalderfestivalen skal også være en fest for byens borgere og for de gæster, der kommer udefra. Derfor kan festivalen hvert år præsentere musikgrupper, gøgler- og teatergrupper, ridderturneringer og kampshows og et middelaldermarked med ca. 120 bodholdere, håndværkere og feltlejre. Festivalen har deltagere fra en lang række lande og har gennem årene haft besøg af grupper fra Tyskland, Tjekkiet, Polen, Hviderusland, Ungarn, Sverige, Italien, Belgien, Finland, Ukraine og England.

Vores mål er at lave en historisk festival og kulturbegivenhed, som kan præsentere et højt niveau af musik, teateroptrin og gøgl, håndværk, historisk formidling, ridderkampe og –turneringer, handel og mad.

Fokus på oplevelse for børn
At bruge oplevelser som formidlingsredskab gør at nysgerrigheden hos mange, der ikke nødvendigvis drages af historiske fakta, også bliver vagt. Den gode oplevelse og læring smelter sammen. Børnene skal prøve, lugte, smage; kort sagt lære med alle sanser, når de kaster sig ud i armbrøsttræning, smørkærning, gøgleri og tallerken-snitning.

Der skal hele tiden være fokus på at skabe oplevelser og aktiviteter for børnene. Børnene skal sætte deres egen hverdag i relief og opleve en verden uden TV, Nintendo, computer, internet, mobiltelefoner og Xbox. Børnene bliver nemt fanget af madmutter, der hugger hovedet af en høne og hiver fjerene af dem, eller af slagtermesteren, der skærer en gris op og viser hvor koteletter og skinke kommer fra. Det er fascinerende og helt sikkert ikke noget, de oplever til hverdag.

Samarbejde på tværs af sektorer
Festivalen skal være en begivenhed, der samler hele Horsens og omegn på tværs af kommunale institutioner, erhvervsliv, frivillige foreninger og borgere. Festivalen skal skabe samarbejde på tværs af sektorer og etablere nye kontakter i både det offentlige og private erhvervsliv.

Europæisk Middelalder Festival er bl.a. en vigtig begivenhed for de mange lokale foreninger, som deltager med salgs – og aktivitetsboder. Foreningsmedlemmerne får en anderledes oplevelse, som styrker fællesskabet i foreningen, og foreningen får mulighed for at tjene en skilling til foreningskassen og til at gøre opmærksom på foreningen og foreningens arbejde.

Middelalderfestivalen skal markedsføre byen
De store kulturelle begivenheder er en del af Horsens Kommunes oplevelsesstrategi. Som en af byens store kulturelle oplevelser skal Europæisk Middelalder Festival være med til at markedsføre byen og eksponere byens foreninger, forretninger og virksomheder.

 


Horsens Kommunes byvåben

Europæisk Middelalder Festival

Kultur og Eventafdelingen
Rådhustorvet 4
8700 Horsens

Email: middelalderfestival@horsens.dk,